Dintre miile de soiuri de plante pe care le poţi cultiva în grădină sau în ghiveci de ce să alegi tocmai lavanda? Mai ales că această plantă necesită o îngrijire specifică, diferită de plantele cu care ne-am obişnuit deja. Şi totuşi … Iată câteva beneficii ale cultivării “aurului purpuriu” de care poate încă nu ai ştiut şi care te-ar putea convinge să-ţi îmbogăţeşti grădina cu această plantă deosebită.
1. Un gard viu încântător
Doreşti un gard viu deosebit?
Cultivarea lavandei e perfectă pentru acest scop: creşte abundent pe tot parcursul anului, perioada de înflorire este lungă – din iunie până în septembrie, iar dacă e îngrijită în mod corect va trăi între 15 şi 20 de ani.
De exemplu gardul viu de lavandă din imagine te duce cu gândul la potecile fermecate din poveştile cu zâne şi prinţi.
2. Miros îmbătător şi vara, şi iarna
Pe lângă florile delicate lavanda mai produce şi un parfum îmbătător care îţi va învălui grădina şi curtea, şi se va furişa chiar şi în stradă, întorcând capete curioase în serile călduroase de vară.
Dar parfumul liniştitor al lavandei nu se face simţit doar în timpul înfloririi: poţi adăuga flori uscate la aranjamente decorative parfumate sau poţi pune săculeţi cu lavanda cultivată în propria grădină în dulapul cu haine pentru a avea un parfum deosebit şi pentru a ţine departe moliile.
3. Un miros „prea bun” pentru insecte
Dacă nouă ne place parfumul de lavandă, insectele au o cu totul altă părere. Lavanda nu e tolerată de aceste mici vietăţi printre care se numără şi ţânţarii. Ce poate fi uninsecticid mai plăcut decât o tufă de lavandă plantată într-un ghiveci şi pusă lângă intrarea casei, sub geam sau chiar pe balcon?
Iar dacă îţi place să te relaxezi în grădină în serile călduroase de vară, de ce nu te-ai bucura de parfumul şi aspectul liniştitor al lavandei cultivate în jurul locului de relaxare, ţinând în acelaşi timp ţânţarii la distanţă? Şi mai ales dacă dăunătorii îţi devorează straturile de legume, cultivarea lavandei poate fi o soluţie parfumată şi pe deplin ecologică.
4. Seceta îţi dă bătăi de cap?
Eşti mai mult sau mai puţin iritat de faptul că florile din grădină necesită prea multă apă şi tot nu arată superb? Solul din grădină e prea sărac pentru ele şi nu vrei să foloseşti îngrăşăminte chimice?
Nu ai timp sau uiţi mereu să uzi florile de pe balcon?
Lavanda e planta perfectă pentru asemenea condiţii: preferă seceta şi solul sărac, deci e perfectă pentru grădinile, curţile şi balcoanele învăluite de arşiţă.